Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések
“U-módszer”, avagy hogyan adhatom meg a kész 3D túrám egyik egyedi nézőpontját?

Milyen esetekben lehet hasznos az “U-módszer” használata?
Ha szeretnéd megadni a

 • 3D túra kezdőpontját,
 • a beágyazni kívánt interaktív infópontok helyeit.
 • a túrából kimentett képek nézőpontjait.
 • 3D túra egy konkrét nézőpontját, mert bármi kérdés/kérésed van vele kapcsolatban…

A következő lépések elvégzése szükséges hozzá:

 1. Indítsd el a kívánt virtuális túrát a vrgo portáljáról, vagy ha már beágyaztad a honlapodba, akkor ott.
  Megjegyzés: érdemes a jobb alsó sarokban levő ‘View fullscreen”, azaz teljes képernyős nézetbe váltani.
 2. Navigálj bármely nézetben (babaház, alaprajz/belső nézet) a túra kívánt pontjára, és állítsd be a kívánt nézőpontot.  (Navigáláshoz segítséget itt találsz!)
 3. Ha megtaláltad a megfelelő nézőpontot, nyomj egy ‘U’-betűt a billentyűzeteden! Ekkor a jobb felső sávban megjelenik egy URL cím, ami az adott nézőpont koordinátáit tartalmazza, és egy ‘Copy’ gomb, amivel ez a hivatkozás egy kattintásra kimásolható.
 4. Kattints a  ‘Copy’ gombra, és a kimásolt értéket illeszd be (Ctrl +V) a nekünk küldött ([email protected]) leveledbe sorszámozva.
 5. További nézőpont megadáshoz ismételd meg a 2-4. pontokat.
  FONTOS: minden új nézőpont megadása után szükséges az ‘U’, és a ‘Copy’ gomb ismételt megnyomása is. Ha csak az ‘U’-t nyomod, de a ‘Copy’ -t nem, akkor az összes elküldött hivatkozás az először kimásolt érték lesz. Jártunk már így ügyféllel, ezért hívjuk fel a figyelmet rá

 

A navigáláskor padlón látszódó pozíció jelölő köröket, illetve navigációs menüt nem tartalmazzák, tehát ez az amiért többet tud nyújtani, mint egy sima ‘Print Screen’/Képernyőmentés.

Illetve kiegészítő szolgáltatásként lehetőség van akár 2D-s gömbpanorámakép kimentésére is a túrából, ami különleges nézőpontja miatt akár így is használható:

"U-módszer", avagy hogyan adhatom meg a kész 3D túrám egyik egyedi nézőpontját?

Kiegészítő információ: az általunk kimentett képek igény szerint tartalmazhatják az interaktív infópontokat is, akár csak lebegő, akár megnyitott, aktív állapotban.

Rendelkezésre állás

Szolgáltató kötelezettsége, hogy a megrendelt szolgáltatást – éves átlagban 99%-os rendelkezésre állás mellett – a megrendelő részére a jelen ÁSZF-ben foglaltaknak megfelelően biztosítsa. A rendelkezésre állás számításába nem tartoznak bele az előre bejelentett karbantartások. Amennyiben a Szolgáltató a rendelkezésre állási kötelezettségét az itt megjelölteken túlmenően nem biztosítja, úgy köteles a Megrendelőnek a kiesett időszak kétszeresének megfelelő időszak ingyenes biztosításával kompenzálni az ügyfelet.

Lehet-e többször feltenni ugyanazt a túrát/több részletben egyet?

Igen lehet, többféleképpen is:

A, Ha a teljes túrát egyben szeretnétek, ami teljesen bejárhatóan egy betöltésből, de több kezdőpozícióból indulva (mert pl.: egy hotelnél külön-külön szeretnétek bemutatni a rendezvénytermet, éttermet, és a 3 szobatípust), és az összterület kisebb mint 2000 négyzetméter, akkor a legköltséghatékonyabb megoldás, ha egy túrát igényeltek, azonban a túra tetszőleges nézőpontjának kiválasztása módszerrel legeneráljátok az 5 db különböző linket, amit beágyaztok a honlapotokba. Ez nem is jár külön költséggel.

B, Igény esetén el tudjuk készíteni a túrát több részből is, ekkor egy-egy túra az egésznek csak egy-egy részét tartalmazza. Ilyenkor az elkészült túrák határaira (a hoteles példánál maradva mondjuk a rendezvényteremhez) beszúrunk egy interaktív infópontot, amiből meg tudod nyitni a következő terület virtuális sétáját, így az egyik túrán belül megnyitható egy másik túra, amin belül akár megnyitható egy harmadik is, és így tovább  (a recepcióról közvetlenül átugorhatunk a  rendezvényterembe, onnan meg az étterembe).
Megjegyzés: Ha 2000 négyzetméter fölötti területről szeretnél túrát, akkor pedig automatikusan ezt a módszert fogjuk használni, ugyanis a 2000 négyzetméter a maximális összmérete egy túrának. Ennek legfőbb oka, hogy így tudja rendszerünk biztosítani, hogy valamennyi túra megfelelő sebességgel töltődjön be valamennyi készüléken.
Lehet-e többször feltenni ugyanazt a túrát/több részletben egyet?
Kimenthetők 2D-s digitális fotók méretezéssel együtt is?

Egy-egy átalakítás tervezésénél, vagy beruházások, fejlesztési tervek készítésekor hatékony segítség egy bejárható 3D fotózás, hiszen az elkészült túra alapján, 1%-os hibatűrési határral valódi mérések végezhetőek. Sőt a megjelenített méretekkel együtt az adott nézőpontok is kimenthetőek, és az adott helyre beszúrt interaktív infópontba be is ágyazhatóak, így még inkább megkönnyíthetjük a mérnöki munkát.

 

pl.:

Kimenthetők 2D-s digitális fotók méretezéssel együtt is? Kimenthetők 2D-s digitális fotók méretezéssel együtt is? Kimenthetők 2D-s digitális fotók méretezéssel együtt is?

 

Hogyan választhatom ki a kimenteni kívánt 2D-s kép nézőpontját?
 1. Indítsd el a kívánt virtuális túrát a vrgo portáljáról, vagy ha már beágyaztad a honlapodba, akkor ott. Megjegyzés: érdemes a jobb alsó sarokban levő ‘View fullscreen”, azaz teljes képernyős nézetbe váltani.
 2. Navigálj bármely nézetben a túra kívánt pontjára, és állítsd be a kívánt nézőpontot. (Navigáláshoz segítséget itt találsz!)
 3. Ha megtaláltad a megfelelő nézőpontot, hivatkozz az aktuális nézőpontra  egy ‘U’-betű lenyomásával a billentyűzeten! Ekkor a jobb felső sávban megjelenik, egy URL cím, és egy ‘Copy’ gomb.
 4. Kattints a  ‘Copy’ gombra, majd a kimásolt értéket másold be a nekünk küldött ([email protected]) leveled tervezetébe.
 5. További nézőpont megadáshoz ismételd meg a 2-4. pontokat. FONTOS: minden új nézőpont megadása után szükséges az ‘U’, és a ‘Copy’ gomb ismételt megnyomása is. Ha csak az ‘U’-t nyomod, de a ‘Copy’ -t nem, akkor az összes elküldött hivatkozás az először kimásolt érték lesz. Jártunk már így ügyféllel, ezért hívjuk fel a figyelmet rá.

 

A navigáláskor padlón látszódó pozíció jelölő köröket, illetve navigációs menüt nem tartalmazzák, tehát ez az amiért többet tud nyújtani, mint egy sima ‘Print Screen’/Képernyőmentés.

Illetve kiegészítő szolgáltatásként lehetőség van akár 2D-s gömbpanorámakép kimentésére is a túrából, ami különleges nézőpontja miatt akár így is használható:

Hogyan választhatom ki a kimenteni kívánt 2D-s kép nézőpontját?

Kiegészítő információ: az általunk kimentett képek igény szerint tartalmazhatják az interaktív infópontokat is, akár csak lebegő, akár megnyitott, aktív állapotban.

Hogyan irányíthatom asztali számítógépen a túrát?
Átfogó irányításBelsőnézet irányításaBabaház nézet irányításaAlaprajz nézet irányítása
Hogyan nézheted meg a túráinkat VR szemüveggel ?

VR szemüveg beállítás

Egyéni címke hozzáadásával

a bemutatón belül a bemutat adott területeinek elnevezése, amely a ’Floorplan’ nézetben válik láthatóvá, a címke legfeljebb 24 karakterhosszúságú lehet.

VR túra mód aktiválása

Ez a VR szemüveggel is körbejárható mód engedélyezését foglalja magában az elkészült bemutatóhoz. Bármely általunk készített 3D túrához igényelhető a VR mód elkészíttetése, és aktiválás. Ez alapesetben max. 20 lépésre tagolt VR módot jelent/helyszín/1 év elérés.

Megjegyzés: 1-400 négyzetméter közötti területnél általában a 20 lépéses megtekintés VR szemüvegben bőségesen elegendő szokott lenni. Bővítésre természetesen lehetőség van egyedi igény esetén.

Idegenvezetői túra mód aktiválása

Az idegenvezetői túra mód alatt egy előre beállított  (20 lépés/helyszín/egység), prezentációhoz hasonlító ‘Slideshow’-t, vagy máshogy, a megadott területeken automatikusan körbekalauzoló bejárást értünk a 3D túrán belül. Így egy gomb megnyomással bejárhatod az egész területet, vagy akár beállíthatod úgy is, hogy a túra megnyitásakor automatikusan ez induljon el.

3 lépéses példa túra itt.

2D-s sematikus alaprajzzal a teljes területről

Külön kérésre PNG és PDF formátumban elektronikusan elérhetővé tesszük  a bemutatott helyszín sematikus (fekete-fehér) alaprajzát, a helyiségek meghatározott címkéivel, és alapterületeivel  (oldalhossz x szélesség formátumban) 99%-os mérési pontossággal.

2D-s digitális fotógalériával

A felmért terület valamennyi nézőpontjáról készíthető hagyományos 2D-s fotó, mely használható a bemutató kezdő pozíciójának, és a bemutató borító képének. A 2D-s képeket 1920×1080 pixel felbontásban .JPG-ben, elektronikusan elérhetővé tesszük a megrendelő számára weben való felhasználásra.

Bizonyos csomagjaink tartalmaznak valamennyi tetszőleges szemszögből készített 2D-s képet. Minden további igényelt 2D-s kép feláras.

Interaktív infópont, és megengedett tartalmai

A bemutató egy adott pontjához hozzárendelhető hivatkozásokat is tartalmazó interaktív infópont, mely tartalmazhat egy max. 60 karakteres címet (hivatkozást nem tartalmazhat), és egy legfeljebb 1000 karakter hosszúságú leírást, amibe legfeljebb 5 hivatkozó URL ágyazható be,  melyek a leírás meghatározott szavaira aktiválódnak.

Egy URL maximálisan 2048 karakterhosszúságú lehet. A linkek http:// vagy https:// – előtaggal működnek kizárólag, ftp:// -vel és mailto: -val nem.

 • Multimédiás tartalom:

Az interaktív infópontok már kiegészíthetőek multimédiás tartalommal, mint például: YouTube videó, Google Maps, Wikipédia, Soundcloud. Így a túra színesítéséhez használhatsz képeket, videókat, zenét, vagy audiokommentárt. A több mint 400 együttműködő partner listáját itt nézheted meg!

Interaktív infópont, és megengedett tartalmai

 

 • Választható a jelölő színe, a lebegés távolsága az objektumtól, és hogy látszódjon-e a vonal/sem.

Interaktív infópont, és megengedett tartalmai

 

A megrendelt csomagok egy része az első egy évre tartalmaz interaktív infópontokat.

A túra elkészülte után a már meglévő infópontok tartalma frissíthető, bővíthető. Ilyen esetben mindig egy újabb egy évre lehet ‘bérelni’ az infópontot.

Minden igényelt interaktív infópont 1 évig érhető el, lejárta után automatikusan meghosszabbítjuk, amennyiben nem lett lemondva.

3D túra kültéri helyszínről is készíthető?

ÚJDONSÁG: A nagy igényre való tekintettel, mérnök csapatunk kikísérletezte a külső helyszín valódi 3D-s befotózásának módszerét, így megfelelő körülmények mellett akár több száz négyzetméternyi külső területet is hozzá tudunk kapcsolni a terület 3D modelljéhez. A külső helyszínek is hozzáadódnak a 3D modellhez, látható minden nézetben, beleértve a VR módot is.

(Megjegyzés.: Külső helyszín bejárható 3D fotózására +25-50%-os felárat számolunk fel. Óriási üres területekről nem vállaljuk a külső 3D szkennelést. Nem megfelelő körülmények esetén fenn tartjuk a jogot, hogy visszamondjuk a külső helyszín 3D szkennelését, ekkor természetesen felárat sem számolunk fel. )

Frissítés: Már 2D-s gömbpanoráma fotó is elhelyezhető a 3D térben, így a virtuális séta közben ki lehet ugorni külső helyszínre, majd onnan vissza a túrába.

ALAP BEJEGYZÉS:

Igen, lehetséges kültéri helyszínről gömbpanoráma készítése. 

Jelenlegi technológiánkkal kizárólag a belső terekről tudunk alapszolgáltatás ként teljes 3D-s leképezést készíteni fényes nappal, azonban a külső helyszíneket is meg tudjuk örökíteni egyszerű 360°-os gömbpanoráma képekkel.

A 360°-os gömbpanorámákat a bemutató bal alsó sarkában található kiemelt képek (Open Highlight) listából lehet közvetlenül elérni, vagy a lejátszás (Play) gomb megnyomásával az automata túravezetés mód során.

Illetve 2018 szeptemberétől már közvetlenül a Belsőnézet módból is “átsétálhatsz” a 3D térből egy-egy kültéri gömbpanorámába.

Példa túra itt.

 A gömbpanorámák és 3D szkennelés közötti különbségről bővebben itt olvashatsz.

 

 

Mennyibe kerül a bemutatók online elérésének meghosszabbítása?

A 3D túra első éves elérése minden esetben benne van az elkészítési árban. A továbbiakban nettó 12 000 Forint/év/2000 m2

Mennyi ideig érhető el online egy immerzív 3D bemutató?

A bemutatók alapesetben korlátlan ideig maradnak fent a feltöltési helyen, azonban a megrendelés megfizetésével az első 12 hónapig áll a megrendelő számára elérhető állapotban a Szolgáltató szabályzata alapján, ha a szerződés nem tért ki ettől hosszabb időintervallumra a szerződés megkötésekor.

Az ajánlatkérésben feltűntetett árak tartalmazzák már az ÁFA-t?

Az árak nettó árak, nem tartalmazzák az ÁFA-t.

Mit jelent az hogy a google megbízható fotós címkéjével rendelkeztek?

Bár a Google nem alkalmaz fényképészeket és ügynökségeket, lehetővé teszi a Megbízható tanúsítvány megszerzését. A tanúsítvány kiemeli a tömegből azokat a fényképészeket és ügynökségeket, akiknek legalább ötven 360 fokos fotója megfelelt a minőségi irányelveinknek, és ezzel bizonyították szakértelmüket a fényképek készítése és közzététele terén. (Az elmúlt egy évben több, mint 540 képünk felelt meg a követelményeknek, amik együtt több, mint 1 millió alkalommal voltak a keresők segítségére. )

Fel kell készítenem a megörökítendő teret?

Előfeltétel, hogy rend, tisztaság legyen a területen. Ne legyen túl zsúfolt, tehát könnyen bejárható legyen, illetve  a felmérés alatt ne tartózkodjanak ott emberek, kivéve ha esetleg egy ‘idegenvezetőt’ is megakartok örökíttetni egy-egy ponton.

Hogyan használhatom az elkészült túrát a honlapomon/ Facebook oldalamon/ hirdetésemnél?

A közösségi médiumok már gond nélkül tudják kezelni a virtuális túrákat, így ugyanúgy csak a linkjét kell bemásold a túrának és már kész is vagy. Hirdetéseknél, ha a hirdetéskezelő honlap szabályzata engedélyezi külső hivatkozással tudod használni az oldalt. A saját honlapodra, akárcsak egy videót, minden gond nélkül be tudod ágyazni, de ha bármi probléma felmerülne, állunk rendelkezésedre.

Az általunk használt WebGL lejátszóval, a 3D tartalmaink is könnyen megjeleníthetőek a honlapodon, vagy alkalmazásodban.

A WebVR-t használva pedig valamennyi android felhasználó is gond nélkül meg tudja jeleníteni eszközén az elkészült túráinkat.

 

Mikor érdemes elkészíteni a képeket?

Napközben, délelőtt, kora délután érdemes elkészíteni a felvételeket, amikor a legjobbak a fényviszonyok, azaz amikor minél több természetes fény szűrődik be az ablakon.

Mennyi idő alatt készül el egy immerzív 3D túra?

Rendezett, nem túl zsúfolt helyszín esetén 100m2 /óra munkaidővel lehet számolni. Ez alatt a konkrét fotózást értjük, amíg a helyszínen tartózkodunk. A helyszíni munka végétől számítva jellemzően 48 órás átfutási idővel adjuk át a kész 3D bemutatót. Ez alól csak az 1000m2-nél nagyobb összterületű helyszínek a kivételek, amik méretétől és a túrához fűzött egyéb funkcióktól függően akár 9 munkanapig is eltarthatnak.

VRGO.hu » Gyakran Ismételt Kérdések