A VR szolgáltatásokat kínáló cég az InstaVR Inc. továbbfejlesztette VR élményét, méghozzá nem is akárhogyan.

A frissítés lényege, hogy ezentúl a virtuális tartalomban tarthatunk élő idegenvezetést, amihez nézők is csatlakozhatnak. Ez az újítás kibővíti a platform lehetőségeit, így a felhasználók láthatják és élőben követhetik a tartalmat, amit az adminisztrátor folyamatosan szerkeszthet, pont mintha egy rendező, karmester, vagy éppen idegenvezető lenne. Az InstaVR szolgáltatása egy web alapú online eszköz, aminek segítségével az ügyfeleik immerzív 360 fokos videókat és egyéb más VR élményeket készíthetnek, bármilyen speciális eszköz vagy szoftver nélkül. A szolgáltatás végső célja, hogy a felhasználók bármilyen előképzés nélkül VR élményeket tudjanak létrehozni.

Már így is számos forrásból tud a program VR tartalmat szerezni, hogy azt összefűzhesse saját webes szerkesztőfelületén. Például a felhasználó készíthet egy 360 fokos videót, mondjuk arról, hogy bejár egy egyetemet, vagy részt vesz egy koncerten, ezt pedig feltöltheti. A platform támogatja a 3D modelleket is (ilyeneket készítünk mi is), ezekből is könnyedén lehet egy különálló jelenet. Miután a VR élményt megszerkesztette és renderelte, bármilyen VR szemüveggel megnézhető.

Közösségi élmény

Rendszerint ezek a VR élmények elszigeteltek kizárólag egy embernek szólnak, aki épp a VR szemüveget viseli. A felhasználók elmerülhetnek egy 3D helyszínben, az ottani környezettel interakcióba léphetnek. Ez már hatékonyabb, mintha csak egy 2D-s képernyőt néznének, de a legtöbb élmény még mindig igencsak zárt és ’magányos’.

A ’vezetett közös túra funkcióval’ ezt igyekszik most megváltoztatni az InstaVR. A cél, hogy a VR élményhez közösségi komponenst is kapcsoljanak, tehát egyszerre több néző csatlakozhat a túrához. Természetesen a résztvevők használhatnak különböző VR szemüvegeket, tehát például egy osztályban az élmény során a diákok használhatnak Samsung Gear-t, a tanár pedig Oculus Rift-et. Sőt, a csoportnak nem is kell ugyanazon a helyen lennie, a ’túravezető’ akár Kínából tudja irányítani a céges betanítást míg a dolgozók szétszórva Európában vagy Észak-Amerikában követhetik nyomon a gyár VR túráját.

Az InstaVR frissítésével még szélesebb kört szeretne elérni, hiszen eddig sem volt szükség semmilyen előképzettségre, hogy a programjuk segítségével immerzív tartalmat állítsanak elő az ügyfeleik, mostantól pedig akár a VR téren belül együttműködésre is van lehetőségük, ez kíválóan hasznosítható például nemzetközi prezentációk tartására.

Mire jó?

A vállalkozások és oktatási intézmények már megkezdték a kísérletezgetést a Virtuális Valósággal, hiszen elképesztő potenciál van benne ha információátadásról van szó, de ez egy lassú folyamat. Reménykedésre ad okot azonban, hogy egyre jobban terjednek el az olcsóbb VR szemüvegek, ez pedig a VR szolgáltatásokkal foglalkozó cégeket is egyre jobban motiválja a fejlesztésben. Már számos nagyobb cég is elkezdte beépíteni ezeket a technológiákat a munkaerőtréningükhöz, vagy éppen egy-egy marketingkampányukhoz.

Az InstaVR platformját Maha El Gewely professzor építészmérnöki programjának hallgatói használták Kairóban a Német Egyetemen, hogy elkalauzolják a felhasználókat a város jellegzetes épületeibe.

Az amerikai haditengerészet is meglátta a lehetőséget a projektben és a Left of Creative digitális produkciós stúdió segítségével elkészítettek egy 360 fokos videót az USS Carl Vinson Nimitz-osztályú szuperhordozó pilótafülkéjéről.

A fentebb említett példák mindegyikéből létrehozható vezetett VR túra az InstaVR segítségével, így élőben kiegészíthetjük az élményt szakkommentárokkal, vagy segíthetünk a felhasználóknak a navigálásban.

 

Via Vrroom